ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τι πρεπει να κανω σε περιπτωση τροχαιου ατυχηματος

Α

1) Να καλεσω την τροχαια η το 100.

2)Να καλεσω την φροντιδα ατυχηματος της ασφαλιστικης μου εταιριας.

3)Να καλεσω τις πρωτες βοηθειες (166) αν χρειαζεται.

4)Να ενημερωσω τον ασφαλιστη μου

5)Και φυσικα να διατηρησω την ψυχραιμια μου..

Β

1)Να σημειωσω τα στοιχεια του αλλου αυτ/του και οδηγου

αριθμο κυκλοφοριας

ασφαλιστικη εταιρια

ονοματεπωνυμο οδηγου

ονοματεπωνυμο ιδιοκτητη

τηλεφωνα επικοινωνιας κ διευθηνση

 

2)Στοιχεια ατυχηματος

ημερομηνια / ωρα / ακριβη διευθηνση / σημεια προσκρουσης οχηματων / πορειες οχηματων / πιθανη σημανση στους δρομους του συμβαντος

 

3)Μαρτυρες με ονοματεπωνυμα κ τηλεφωνα (ειδικα σε δυσκολες κ ιδιαζουσες περιπτωσεις)

.

.

Συμβουλές για τροχαίο ατύχημα με αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες

 

Η ορθή διαδικασία η οποία είναι ανηρτημένη και στην ιστοσελίδα του Γ.Δ.Α (www.mib-hellas.gr) (γραφειο διεθνους ασφαλισης) έχει ως εξής:

Συμβουλές σε περίπτωση ατυχήματος στην Ελλάδα

 

Καλέστε την Τροχαία για να καταγράψει το ατύχημα

Φροντίστε να σημειώσετε σωστά τον αριθμό κυκλοφορίας του αλλοδαπού οχήματος και την χώρα προέλευσής του

Σημειώστε οπωσδήποτε την μάρκα και τον τύπο του αλλοδαπού αυτoκινήτου

Ζητήστε από τον αλλοδαπό οδηγό την πράσινη κάρτα του ή το ασφαλιστήριο του. Αν υπάρχει δυνατότητα, φωτοτυπήστε την πράσινη κάρτα ή το ασφαλιστήριο ή κόψτε το αντίγραφο της πράσινης κάρτας ή της συνοριακής ασφάλισης.

 

Αν αυτό δεν είναι δυνατό αντιγράψτε λεπτομερώς τις παραγράφους 3 ,4, 5 και 10 της πράσινης κάρτας ή της Συνοριακής ασφάλισης.

Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστηρίου , αντιγράψτε το όνομα της αλλοδαπής ασφαλιστικής εταιρίας, τον αριθμό συμβολαίου και ημερομηνίες ισχύος.

Επικοινωνήστε το ταχύτερο με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης για περαιτέρω οδηγίες. Το Ελληνικό Γραφείο αναλαμβάνει τον διακανονισμό κάθε ατυχήματος που προκλήθηκε στην Ελλάδα από όχημα το οποίο φέρει πινακίδες άλλου κράτους μέλους του Συστήματος Πρασίνων Καρτών και είναι εφοδιασμένο με Πράσινη Κάρτα ή προέρχεται από χώρα κράτους-μέλους της Ε.Ε. και Ε.Ο.Χ.

Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία έχει Διορισμένο Ανταποκριτή στην Ελλάδα το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης είναι αρμόδιο να σας παραπέμψει στον ανταποκριτή της ξένης ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελλάδα για να αναλάβει το διακανονισμό του ατυχήματος, υπό την επίβλεψη του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και σύμφωνα πάντα με τους όρους της Ενοποιημένης Συμφωνίας.

Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία δεν έχει διορίσει ανταποκριτή της στην Ελλάδα, ο διακανονισμός του ατυχήματος γίνεται με την φροντίδα του ελληνικού Γραφείου, το οποίο διορίζει μία ελληνική ασφαλιστική επιχείρηση μέλος του να αναλάβει τον διακανονισμό της συγκεκριμένης ζημίας.

 

Πληροφορίες σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό

 

Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα στο εξωτερικό επικοινωνήστε με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας που βρίσκεστε για περαιτέρω οδηγίες.

Σας επισημαίνουμε ότι στο πίσω μέρος της Πράσινης Κάρτας σας, αναγράφονται όλα τα στοιχεία των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης των χωρών που μετέχουν στο Σύστημα.

Σε περίπτωση που ευθύνεστε εσείς για το ατύχημα, δώστε στον άλλο οδηγό αντίγραφο της πράσινης κάρτας σας ή του ασφαλιστήριου συμβολαίου σας και επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρία ή με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας που βρίσκεστε για να δηλώσετε το ατύχημα.

Σε περίπτωση που δεν ευθύνεστε εσείς για το ατύχημα, και διεκδικείτε αποζημίωση φροντίστε να κρατήσετε πλήρη στοιχεία ασφαλιστικής κάλυψης του οχήματος που σας χτύπησε και ζητήσετε από τον άλλο οδηγό να κάνει δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρία όπου θα πρέπει να απευθυνθείτε για την αποζημίωσή σας εάν το αυτοκίνητο σας πρέπει να επισκευαστεί όσο
βρίσκεται στο εξωτερικό.

Εάν το ατύχημα, στο οποίο δεν είστε εσείς υπαίτιος, έχει συμβεί σε χώρα της Ε.Ε. μπορείτε να διεκδικήσετε την αποζημίωση σας επιστρέφοντας στην Ελλάδα απευθυνόμενος για πληροφορίες είτε στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, όπου λειτουργεί το Κέντρο Πληροφοριών με τους αντιπροσώπους ζημιών των ασφαλιστικών εταιριών κρατών-μελών της Ε.Ε. είτε στο
Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης, στην περίπτωση που η αλλοδαπή εταιρία δεν έχει διορίσει αντιπρόσωπο στην Ελλάδα.

 

Από το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης

 

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

.

Α. Με καλυπτει η ασφαλιστικη μου εταιρια οταν οδηγω αυτοκινητο αλλου ιδιοκτητη?

Οχι.  Γιαυτο πρεπει να ελενχετε αν το αυτοκινητο που θα οδηγησετε ειναι ασφαλισμενο.

Β. Καλυπτεται απο την ασφαλεια μου , οποιοσδηποτε τριτος οδηγησει το αυτοκινητο μου?

Ναι. Εφοσον φυσικα εχει το απαιτουμενο διπλωμα. (Αν ειναι νεος οδηγος η κατω των 23 ετων θα πρεπει να δηλωθει στην ασφαλιστικη μου)

Γ. Τι κανω για να ανανεωθει το ααφαλιστηριο μου?

Το ασφαλιστηριο αυτ/του ανανεωνεται αυτοματα.Ο ασφαλιστης σας η η ασφαλιστικη σας , σας ενημερωνει για την ημερομηνια και το κοστος και       εσεις  αποφασιζετε αν θα το συνεχισετε  η  οχι  η  ισως θα κανετε και καποια αλλαγη.

Δ. Αν θελω να βαλω κοτσαδορο τι κανω?

Καταρχην το δηλωνετε στο μηχανολογικο και παιρνετε ειδικη αδεια και μετα το δηλωνετε και στην ασφαλιστικη σας εταιρια και πληρωνετε και ενα επασφαλιστρο (συνηθως 8-10%)

Ε. Ποιοι παραγοντες καθοριζουν το κοστος της ασφαλισης του αυτ/του μου?

Καταρχην τα κυβικα και οι φορολογησιμοι ιπποι του και η χρηση του. Κατα δευτερον και αναλογα με την εταιρια και το ειδος της ασφαλισης που θα επιλεξετε , παραγοντες που επηρεαζουν το κοστος ειναι ακομα  η εδρα τ0υ αυτ/του , η αξια του , το μοντελο , το ετος κατασκευης , η ηλικια , το φυλλο , το επαγγελμα του οδηγου η ιδιοκτητη , οι επιθυμητες προσθετες καλυψεις , οι προυπαρχουσες δηλωμενες ζημιες του.

Ζ. Τι πρεπει να κανω πριν βγω στο εξωτερικο με το αυτ/το μου?

Να ζητησω  απο τον ασφαλιστη μου η την ασφαλιστικη μου , να εκδωσει πρασινη καρτα (συνηθως ανευ κοστους) η οποια επεκτεινει την καλυψη αστικης μου ευθυνης προς τριτους και στο εξωτερικο. Οι προσθετες καλυψεις που τυχον εχετε (π.χ κλοπη / πυρος κλπ), ως επι τω πλειστων , δε ισχυουν στο εξωτερικο.

Η. Τι ειναι ο φιλικος διακανονισμος?

Ειναι η συμφωνια μεταξυ των περισσοτερων ασφαλιστικων εταιριων (που εφαρμοζεται υπο ορισμενες συνηθεις προυποθεσεις) και οριζει το να αποζημιωνει τον παθωντα , η ιδια του η ασφαλιστικη εταιρια , αφου αυτη με την σειρα της εχει παρει και την συγκαταθεση της ασφαλιστικης εταιριας του υπαιτιου .

Θ. Αντιστοιχια κυβικων με φορολογησιμους ιππους?

643 -785 κυβικα         5 φορ. ιπποι

786 – 928 κυβικα        6 φορ. ιπποι

929 – 1071 κυβικα       7  φορ. ιπποι

1072 – 1214 κυβικα      8 φορ. ιπποι

1215  – 1357 κυβικα      9 φορ. ιπποι

1358 – 1500 κυβικα      10 φορ. ιπποι

1501 – 1642 κυβικα       11 φορ. ιπποι

1643 – 1785 κυβικα       12 φορ. ιπποι

1786 – 1928 κυβικα       13 φορ. ιπποι

1929 – 2071 κυβικα       14 φορ. ιπποι

2072 – 2214 κυβικα       15 φορ. ιπποι

2215 – 2357 κυβικα       16 φορ. ιπποι

2358 – 2500 κυβικα       17 φορ. ιπποι

2501 – 2642 κυβικα       18 φορ. ιπποι

2643 – 2785 κυβικα       19 φορ. ιπποι

2286 – 2928 κυβικα       20 φορ. ιπποι

 

eXTReMe Tracker